Oh die eenvoud…

Yes. Ik ben vanaf nu ook lid van de club der besmetten. Ik testte een paar dagen geleden positief. Symptomen als griep zijn sinds anderhalf jaar genoeg om toch even een zelftest te doen en ik had prijs. Een paar dagen in bed, koorts en hoofdpijn en nu weer stilaan aan het werk. Hoofdpijn blijft wat sluimeren en een licht gevoel van kortademigheid is er ook. Maar als het hierbij blijft, ben ik mijn beide vaccins zeer dankbaar.

Maar wat ik vooral even wil zeggen… wat een uitdaging om te weten te komen wat je wanneer waar moet zeggen/doen/sturen/vragen/… En voor ik verder ga, een heel belangrijk punt: ik verwijt niemand van alle mensen waar ik mee sprak of mailde, ook maar iets. Ik zou niet in de schoenen willen staan van de mensen die nu infolijnen of wat dan ook moeten doen draaien.

Hoe moeilijk kan het zijn om eenvoudige stappenplannen uit te werken? Uw 10 dagen isolatie meneer Schotsmans, mag je beginnen tellen vanaf zaterdag. Volgens de andere zondag. Iemand zei zelfs vrijdag al. Maar uw herstelcertificaat begint pas te tellen vanaf de dag van de test. En dat duurt dan 12 dagen. Dus u mag buiten na 10 dagen maar wel op veel plaatsen niet binnen tot na 12 dagen.

Uw kinderen testen? Zeker meneer. Hoogrisico-contact, dat begrijpt u wel. Maar eerst even uw test doen he meneer. Maar ik ben positief. De twee streepjes op de antigeentest sprongen zowat uit het bakje… U kan natuurlijk altijd zeggen dat ze symptomen hebben meneer, dan krijgt u de nodige codes. (Hoera, iedereen bleek negatief, dat geef ik toch ook graag even mee)

Een tweede test voor uw kinderen zegt u? Ik vroeg ernaar, de dag na de resultaten van test 1. Op basis van symptomen, allee ja, officieel dan toch. Ja dan kunnen we u geen codes geven voor de tweede test meneer. Ja die is wel verplicht, hoogrisico-contact, weet u wel. Ga even via de huisarts, die kan u verder helpen.

Dag dokter, kan u me… (U kan de vraag wel bedenken) Nee Wim, dat kan enkel via contacttracing. Ah u bedoelt dat bericht ‘We kunnen u telefonisch niet bereiken. Blijf je binnen aub?’ want verder ging het niet. Ook niet toen ik zelf belde en na 34 min al iets andere hoorde dan “Alle medewerkers zijn in gesprek. Bel best later even terug of, als u echt wilt, blijf dan maar hangen’. Nee meneer wij gaan u contacteren en dan kan u die contacten doorgeven en dan gaan wij hen contacteren. Ja maar, mijn kinderen wonen hier bij mij… Goed meneer, u mag dat dan binnenkort aan mijn collega vertellen. En toen kwam de sms met het vriendelijke verzoek om binnen te blijven. Ik besloot dan maar om zelf contacttracer te spelen en belde iedereen die ik de afgelopen dagen zag, even te bellen en op de hoogte te brengen.

Wat ik zal doen. Echt. Ik wil niemand besmetten.

 

Waarom ik dat allemaal deel? Tja, een beetje frustratie kwijtraken zeker? Maar vooral… maak het toch allemaal niet zo moeilijk. Eenvoudige afspraken en stappenplannen, eenduidige communicatie, openheid, efficiëntie… Ik leer er in ieder geval uit. Veel dat ik (eens ik weer losgelaten word op de wereld, binnen 5-7 of 9 dagen, zie hierboven) meeneem naar Buitendenker en wie weet, naar onze samenwerking.  

Wim Schotsmans